Araç lojistikçileri sektöre paralel büyüyor

Araç lojistikçileri sektöre paralel büyüyor
- Hizmetix Dergisi - Okunma Sayısı : 1504

Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, “Sektöre daha iyi hizmet verebilmek ve olası riskleri en aza indirmek için çekici ve oto taşıyıcı ünitelerini belli periyotlarla ve sürekli yeniliyor, otomotiv sektörüne paralel olarak gelişimimizi sürdürüyoruz” dedi.

Araç lojistiği sektörünün 2016 yılındaki performansını rakamsal verilerle özetler misiniz? Sektör hangi yatırımlara imza attı, ne kadarlık büyüme sergiledi?
Araç lojistiği sektörünün 2016 yılı performansını değerlendirmek için ilk önce otomobil ve ticari araç satış rakamlarına bakmamız gerekiyor. Çünkü, ülkemizde araç sevkiyatının tamamına yakınının karayolu ile yapıldığını düşündüğümüzde, bu satış rakamları bir anlamda sektörümüzün taşıdığı araç sayısı ile eşdeğer. Üretim rakamları ise potansiyel iş hacmini gösteriyor. Buradan hareketle 2016 yılı verilerine rakamsal olarak bakacak olursak; Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,62 artarak 983 bin 720 adete, otomobil satışları 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,32 artarak 756 bin 938 adete yükseldi. Hafif ticari araç pazarı ise yılın aynı dönemine göre yüzde 6,45 oranında azalarak 226 bin 782 adet seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca, 2016 yılı Türkiye otomotiv sanayisinde toplam otomotiv üretimi adet bazında yüzde 9 artarak 1 milyon 486 bine ve ihracatta ise ilk kez 1 milyon eşiğini aşarak aynı dönemde yüzde 15 artışla 1 milyon 141 bin ihracat ile yeni bir rekora imza attı.
Türk otomotiv endüstrisinin yılın 11 ayında ihracatının yüzde 79’unu Avrupa Birliği’ne gerçekleştirdiğini gözönüne alırsak; Avrupa otomotiv pazarı ve ABD’de otomobil satışlarına da bakmamız gerekiyor. Bu anlamda; Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre, otomotiv pazarında satışlar 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde, 2015’in aynı dönemine kıyasla yüzde 7,5 artarak 16 milyon 121 bin 958 seviyesine ulaştı. Türkiye, 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde, Avrupa otomotiv satışları sıralamasında yüzde 1,8 artışla  6’ncı oldu. Avrupa hafif ticari araç pazarı, 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde, yüzde 11,7 büyüdü ve 1 milyon 801 bin 365 seviyesine ulaştı. Türkiye, 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde, Avrupa hafif ticari araç satışlarında yüzde 3,8 azalışla 4’üncü sırada yer aldı. Autodata Corporation verilerine göre, ABD’de 7 yıldır artış eğiliminde olan otomobil satışları, 2016’da 17 milyon 550 bine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Sektöre daha iyi hizmet verebilmek ve olası riskleri en aza indirmek için çekici ve oto taşıyıcı üniteleri belli periyotlarda ve sürekli yeniliyor, otomotiv sektörüne paralel olarak gelişimimizi sürdürüyoruz.

ARLOD olarak 2017 yılı öngörü ve beklentileriniz nelerdir? 
2017’nin dünyada ve Türkiye’deki sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmeler otomotiv pazarını etki altına alabileceği bir yıl olma ihtimali var. Uluslararası piyasalardaki gelişmeler, yurtdışı ve yurtiçindeki yoğun gündem ve Suriye kaynaklı terör olaylarının yarattığı olumsuz hava, talep tarafında yaratabileceği olası etkiler nedeniyle hiç arzu etmesek de bu durum iç piyasada daralmalara yol açabilir. ARLOD olarak beklentimiz ise, Türkiye otomotiv sektörü dinamik yapısıyla bu yıl olduğu gibi üretim, ihracat ve pazar payını koruyacağına ve sektörel gelişimini devam ettireceğine kanaatimiz tamdır. Ayrıca, Türk otomotiv sanayisinin Ar-Ge ve mühendislik alanına yapılan yatırımları ve yeni model lansmanlarıyla da, ülkemiz hafif ticari araç üretiminde olduğu gibi, otomobil üretiminde de yapılan yatırımlarla Avrupa’da önemli merkezlerden birisi olacağını temenni ediyoruz.