ARLOD’DAN BAKAN’A GABARİ ŞİKAYETİ
Ziyarette, ARLOD Yönetim Kurulu Bakan Nihat Ergün ve Müsteşar Yardımcısı Doç.Dr.Yavuz Cabbar'a bitmiş araç lojistiği sektöründe yaşanan güncel sorunlar hakkında bilgi verdi.
Görüşmede, Derneğin genel anlamda Bakan ve Müsteşara tanıtılması, temsil ettiği sektörün en üst organı olarak halen araç lojistiği sektöründe yaşanmakta olan oto taşımaları, hafif ticari araç taşımaları ve benzeri taşımalar için imal edilmiş özel donanımlı römorklara ilişkin gabari sorunu (yükseklik ve uzunluk değerleri), elektronik takoğraf sorunu ve bu sorunlardan kaynaklanan çok yüksek miktardaki trafik cezalarıyla ilgili bilgile verildi.
Toplantıda öncelikle, Bakan ve Müsteşar Yardımcısına, dosya halinde ziyaret sebebi olan Türkiye'de ki gabari ve takometre problemlerini kapsayan bir dosya sunuldu. Hafif ticari araç üretiminin artmasından dolayı çeşitli boylarda yük taşındığı ve bu da gabari sorunu doğurduğu, Avrupa'da hem otomobil hem de hafif ticari araç yüklemesinde limitsiz gabari olduğu, ancak biz de ise bu konuda sıkıntı yaşandığı vurgulandı.
Bu konuda Müsteşar Yardımcısı Cabbar, yeni AB uygunluğu doğrultusunda Haziran ayından itibaren yeni yönetmeliğin yürürlüğe gireceği, bu yeni yönetmeliğin Bakanlıkça inceleneceği ve Türkiye'ye de uygunluğunun sağlanacağını belirti. Cabbar, eskiden her ülkeye farklı uygulama yapılmakta olduğunu ancak yeni yönetmelik ile bütün ülkelerde aynı standartlar geçerli olacağı bilgisini verdi.
ARLOD BaşkanıAdnan Ağaçlı, AB'nin yeni uygulamasına geçilene kadar hiç olmazsa yurt içinde geçici bir süre için bitmiş araç lojistiği yapan firmalara istisna tanınmasını talep etti.
Ağaçlı, sektörde yaşanan ikinci bir sıkıntının da takometre sorunu olduğunu belirtti. Ağaçlı; Şoför 8+1 çalışır, 11 saat dinlenir, 4 saat boş kalır ve tekrar çalışmaya başlar ama takometre bu aradaki 4 saat boşluğu yazmaz, cihaz hata verir, dolayısıyla trafik polisi de yaptığı kontrollerde bu duruma ceza yazmaktadır. Bu cezalar çok yüksek olmaktadır.
Ufuk Keçecioğlu da, Türkiye'deki tüm köprüleri ölçtürdüklerini ve giriş-çıkış-sağ-sol tarafları olmak üzere yüksekliğin limitsize dönmesinde hiçbir sakınca yaratmayacağını gördüklerini belirterek, kullanılmakta olan otoyollarda bizim bu talebimizi engelleyecek hiçbir fiziki engelin olmadığını , ayrıca mevcut köprüler yeni standartlara uygunluğunu hatırlattı.
Müsteşar Yardımcısı Cabbar, geçen hafta yeni bir yönetmelik yayımlandığını, Ulaştırma Bakanlığı'nın bu konuda ulusal otorite olacağını, artık kart sistemine geçilecek yeni araçlarda ve şoförün ayrı kartı arabanın ayrı kartı olacağını belirti. Ayrıca, eski araçlar içinse uzun bir süre geçiş zamanı verileceğini ve digital takometre sistemi tüm AB ülkelerinde aynı olacağı bilgisini verdi.
Adnan Ağaçlı, yapılan bu tespitten sonra, biz nakliye işindeki firmalar çok az kar marjıyla çalıştığımız için bu yüksek cezalar canımızı çok yakmaktadır. Gabari sınırlanmasından dolayı 3-4 milyar tutarında cezalar yemekteyiz ve söktördeki firmalar olarak bizleri çok sıkıntıya sokuyor. Bu paraları 2 ayda kazanamıyoruz. Yükseklik 4,50 m. olsun.Uzunluğu da 1 m. uzatalım teklifini iletti.
Müsteşar Yardımcısı Cabbar; "Gabari konusunda AB ile aynı yönetmeliğe geçilecek, örneğin: römork genişliğinde 2,55'e izin verilmektedir ama 2,60 olan araçlar var bunlar muayeneden geçememektedir" dedi.
Adnan Ağaçlı, Türkiye'deki araç üretici firmalar, ürettiği aracı taşıtırken, aynı zamanda bizlere, araç lojistiği işinde kendi ürettiği çekicileri kullanmamazı talep etmektedirler. Oto taşıyıcı araçlarında o zaman midilli tipi olması gerekiyor ama bazı üretici firmaların Midillisinin olmadığını belirtti.
Bakan Ergün; "Bu 4 mt. neden bu kadar problem oldu? Daha önce nasıldı?" diye söze girdi.
Adnan Ağaçlı; "4 mt. Yükseklik tenteli araçlar için alınan bir standart olduğunu fakat bizler özel taşıma yaptığımız için bu yükseklik yeterli olmadığını, ayrıca Avrupa'da bizim gibi taşıma yapan araçlara limit konmadığını" belirtti.
Müsteşar Yardımcısı Cabbar; "mevcut durumda 'özel yük taşımak için tescil edilmiştir' diye Emniyetten izin alınması gerektiği ama bunun daha da zor bir iş olduğunu hatırlattı. AB'nin yeni uygulaması 28 Haziran da yürürlüğe gireceği ve AB için tek bir mevzuat yayımlanacağı, bu mevzuatın yeni tip araçlar için de geçerli olacağı, mevcut problemin bu mevzuatta ele alınacağı bilgisini verdi. Bu mevzuat geçerli olana kadar yeni yönetmeliğe bakalım ve uygunlaştıralım" dedi.
Adnan Ağaçlı, araç taşıyıcıları için hiç olmazsa yurt içinde bir ayrıcalık tanınmasını talep etti.
Bakan Ergün, bu konu neden bu kadar problem oldu? Diye sordu.
Adnan Ağaçlı, Suriye'den Türkiye'ye giriş yapan 37 mt. uzunluğundaki araçların taşıma yapması ile haksız rekabet oluşmasından dolayı Ulaştırma Bakanlığına başvuruda bulunulduğunu hatırlattı.
Ufuk Keçecioğlu, tekrar köprülerin ölçüldüğünü ve şehir içi köprüler dışında ülkedeki köprülerde hiçbir sorun olmayacağını belirtti. Zaten taşıma yapan araçlarımız da şehir içine girmediğini hatırlattı
Bakan Ergün, "bu konuyu Emniyet ile bir konuşalım" talimatını verdi.
Adnan Ağaçlı, eğer bu sorun aşılmaz ise 8 araç yüklerken, bu defa 6 araç yükleyebileceğiz. Bu durumda da maaliyetlerin artacağı, çevre kirliliğinin artacağı, anahtar teslim fiyatı yükseleceği gibi olumsuzluklar sonuçta ekonomi zarar vereceğini belirtti.