Arlod: İstanbul’a lojistik merkez açılmalı!
Araç Lojistikçileri Derneği'nin (Arlod) 6'ncı Genel Kurul Toplantısı'nda araç lojistiği sektörünün 2010 yılı değerlendirildi. Değerlendirme ile ilgili toplantıda araç lojistikçilerinin yaşadıkları sorunlar, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini anlatan ve 2011 yılı beklentileri hakkında bilgi veren Arlod Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, üyelerinin Türkiye araç taşımacılığı sektörünün yüzde 80'ine hitap ettiğini söyledi. Dernek üyelerinin toplam filo adetlerinin bin 600'ü bulduğunu ve yıllık ciroları milyon TL'lerle ifade edildiğini dile getiren Ağaçlı, otomotivde 2010 yılı toplam pazar satışlarının yüzde 38 artarak 793 bin düzeyinde gerçekleştiğini ve toplam üretimin 1 milyon 95 bin adedi bulduğunu aktardı. Otomotivin 2011 yılına çok iyi bir performansla başladığını, yılın bu tempoyla devam edeceğini öngördüklerini dile getiren Ağaçlı, "Sektörde kompakt sınıf hem model, hem de hacim anlamında büyüyecek. Hibrid/elektrik araçlar giderek yaygınlaşacak. Tüm bu iyileşme öngörülerimizin yanı sıra hurda indiriminin genişleyerek sürmesi ve araç parklarının yenilenmesi, talebin, üretimin artmasının Türkiye açısından da faydalı olacağına inanıyoruz. Bu gelişmeler aynı zamanda yüksek teknolojik, çevreci araçların yaygınlaşmasını kolaylaştıracak. Böylece Türkiye sadece otomobilde yıllık 1 milyon adetlik satış rakamını yakalayacak" dedi.
LOJİSTİK MERKEZ ARAÇ LOJİSTİĞİNE CEVAP VERMELİ
Türkiye'nin rekabetçi üstünlüğe erişmesi, bu üstünlüğünü geliştirip sürdürebilmesi için lojistik stratejilerini de geliştirmesi gerektiğini söyleyen Adnan Ağaçlı, ilk adımının Ankara'da olduğu gibi İstanbul'da da bir lojistik merkez açılması olduğunu dile getirdi. İstanbul'da kurulması planlanan lojistik merkez projesinin tüm uluslararası ve yurtiçi taşımacılara, gümrük firmalarına, ithalat ve ithalatçılara ve araç lojistiği yapan sektöre cevap verecek potansiyelde olması gerektiğini söyleyen Ağaçlı şunları söyledi, "Lojistik merkezi, ayrıca, araç giriş çıkışları birbirinden bağımsız ve ayrı olarak projelendirilmeli, araç lojistiğine cevap verecek üniteleri, iç ve dış lojistik servis sunanların hizmet ofisleri, gümrük idare binaları, antrepolar, depolar, TIR parkı tüm sosyal tesisleri de kapsamalıdır."
SORUNLARA HIZLI ÇÖZÜM GETİRİLMELİ
Trafik cezaları, limanlardaki yetersizlikler, araçların yükseklik ve uzunluk ölçüsüne olanak tanımayan uygulamalar ve yol geçiş belgesi sorunlarının sektörün ana sorunlarını oluşturduğunu belirten Ağaçlı yaşadıkları sorunları şöyle aktardı: "Araç taşıyıcı firmaların yükseklik ve uzunluk ihlalleri, üretici firmaların ürettikleri araç boyutları ile alakalı olup zaman zaman elde olmayan teknik ve ekonomik sebeplerle söz konusu ihlaller yapılmakta ve ciddi idari ve para cezalarına muhatap olunmaktadır. Cezalar için Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerimiz sürüyor. Diğer yandan, elektronik takograf sorunlarını dernek adına Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e aktardık. Bakan Nihat Ergün, sorunun Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı boyutlarının da bulunduğu ifade etti. Araç lojistiği için üretilmiş özel donanımlı römorkların özelliğinden kaynaklanan gabari sorununun çözüme kavuşturulması için uğraşıyoruz. Bunun için yine Sanayi Bakanlığı nezdinde görüşmeye devam ediyoruz. Yol geçiş belgeleri ve bu belgeler için talep edilen bedeller taşıma maliyetlerini olumsuz etkiliyor. Limanlarımızın temel sorunu, araç lojistiği alanında uzmanlaşmış terminallere dönüşmemiş olması ve fiziki alan yetersizliğidir" diye konuştu.