ASIL KORKUMUZ 2019 YILI

ASIL KORKUMUZ 2019 YILI
- Hizmetix Dergisi - Okunma Sayısı : 953

ARAÇ LOJİSTİKÇİLERİ DERNEĞİ (ARLOD) YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN AĞAÇLI, “2 SENE ÖNCE 1 MİLYONU AŞAN PAZAR, GEÇEN YIL 900 BİNLERDEYDİ. BU YIL BEKLENTİ 600 BİNLERE KADAR DÜŞTÜ. ASIL KORKUMUZ 2019 YILI.” DİYOR

Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, sektörün son durumuyla ilgili sorularımızı cevapladı. 

Dövizdeki ani dalgalanmalar, sizi ve üyelerinizi nasıl etkiliyor? Hükümetten beklentileriniz, istekleriniz nelerdir?
Son 9 aylık dönemde uzmanların ortaya koyduğu ekonomik veriler, cari yılın son çeyreğinde endişelerimizi oldukça artırdı. Döviz kuru, faiz ve enflasyondaki öngörülemeyen artışlar otomotiv sektörünü etkisi altına almış durumda. Yılbaşından bu yana Euro’nun yüzde 65 civarında artışı söz konusu. Henüz bu artış stoklardan dolayı otomobil fiyatlarına bire bir yansımadı. Önümüzdeki aylarda yeni araçların gelmesiyle, kurlara paralel artan maliyetler fiyatlara daha fazla yansıyacak. Bu da pazarda daralmayı hızlandıracak. Özel tüketim vergisi (ÖTV) matrah limitlerinin yeniden belirlenmesi, hurda teşvikinin artırılması, otomotiv sektörüne doğrudan katkı sağlayacaktır. Kur ve faiz baskısı otomotiv sektörünün en büyük sorunu. Sektör temsilcileri, “Kredi faizleri çok yüksek. Bankalar kredi vermek konusunda isteksiz. Konuta verilen destek otomotive de verilmeli.” diyor.

Mevcut ekonomik durumların dışında sektörünüzün en büyük sorunları neler?
En güncel sorunumuz, otomotiv sektörünün içinde bulunduğu durumdan dolayı ilk 9 aylık dönemde hedeflenen araç taşıma rakamlarına ulaşılamaması, sadece araç taşıma işinde kullanabildiğimiz oto taşıyıcı treylerin oluşturduğu atıl kapasite ve sabit işletme maliyetlerini göğüslemek zorunda kalmamız. 

Sektörün büyümesi için dernek olarak ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Dernek olarak, otomotiv sektörünün gelişimini yakından takip ediyoruz. İç pazar satışlarındaki daralma ve üretimdeki ciddi düşüşler, araç lojistiği sektörüne bire bir yansıyor. Haliyle, büyümekten ziyade mevcut pozisyonumuzu korumak ilk hedefimiz oluyor. 

Türkiye ekonomisinin ve sektörünüzün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
İki sene önce 1 milyonu aşan Pazar, geçen yıl 900 binli adetlere geriledi. Bu sene ise toplam pazar beklentisi 600 binlere kadar düştü. 2019’da bu rakamın 500 binlerin bile altına düşme endişe var. Asıl korkumuz 2019 yılı. Çünkü, yatırımlar 1 milyon adetlik pazara göre yapıldığından dolayı iç pazarda bu ölçekteki bir gerileme otomotiv sektörüne çok büyük kayıplar yaşatabilir. Ancak, bu durumun dönemsel olduğunu, sektörün büyümeye açık ve pazar marjının hayli yüksek olduğunu görebiliyoruz.
 
Otomotiv sektörünün 9 aylık dönemi sonuçları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, il 9 aylık dönemde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 azalarak 463 bin 456 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde otomobil pazarı yüzde 24 azalarak 362 bin 465 adet, hafif ticari araç pazarı yüzde 33 azalarak 100 bin 991 adet oldu. Avrupa’da otomobil satışları, AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre, bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,3 artarak 12 milyon 304 bin 711 adet olarak gerçekleşti.