İngiltere, Yeni ICE Araç Yasağını 2035'e Kadar Geri Çekmeyi Düşünüyor

İngiltere, Yeni ICE Araç Yasağını 2035'e Kadar Geri Çekmeyi Düşünüyor
(Motor1) Okunma Sayısı : 202

Başbakan Rishi Sunak'ın 2030 yılında yürürlüğe girmesi planlanan politikada bir değişiklik açıklaması bekleniyor.

Birleşik Krallık'ın, 2035 yılına geçmeyi göz önünde bulundurarak yeni benzinli ve dizel otomobillerin satışına ilişkin yasağın uygulanmasını ertelemeyi düşündüğü bildiriliyor. Bu, sera gazı emisyonlarını azaltmak için 2030 için belirlenen ilk hedefin beş yıllık bir uzatılmasına işaret ediyor BBC'ye göre.

2030 hedefi ilk olarak Kasım 2020'de açıklandı ve dönemin Başbakanı Boris Johnson'ın "yeşil devrim" vizyonunun kritik bir yönünü oluşturdu. Temmuz ayında kıdemli bakan Michael Gove'un yeniden teyit etmesine rağmen, İngiliz hükümeti bu iddialı zaman çizelgesinden ayrılmayı düşünüyor gibi görünüyor.

Bu 2030 son tarihi, başlangıçta Avrupa Birliği'nin 2035'ten sonra satılan yeni otomobiller için sıfır emisyonu zorunlu kılmayı ve yeni benzinli ve dizel modellerin satışını aşamalı olarak ortadan kaldırmayı amaçlayan planıyla karşılaştırıldığında daha agresif bir hedef olarak görülüyordu . Bu yılın başlarında AB, planını sentetik yakıtlara izin verecek şekilde değiştirdi. 

 

Mevcut İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın önümüzdeki günlerde ulusa seslenerek sera gazı emisyonlarıyla ilgili bir dizi politika gevşemesini açıklaması bekleniyor. Ancak Sunak'ın, hükümetin 2019'da kanunda yer alan 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma yönündeki bağlayıcı hedefinden geri adım atmasının pek mümkün olmadığı bildiriliyor.

Sunak'ın ofisi spekülasyonlar hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, bir hükümet sözcüsü net sıfır hedeflerine kararlı bir şekilde bağlı olduklarını ileri sürdü. Sözcü, hükümetin yaklaşımının, net sıfır emisyona ulaşma konusunda kararlı kalırken maliyetlerin çalışkan Birleşik Krallık ailelerine yük oluşturmamasını sağlamak için pragmatizme öncelik vereceğini vurguladı.

Bununla birlikte, siyasi alanda ve iklim savunucuları arasında endişeler artıyor; bu durum, Sunak'ın liderliğindeki Britanya'nın, özellikle gelecek yıl yapılması beklenen seçimler öncesinde, zorlu iklim politikalarını yürürlüğe koyma kararlılığını kaybediyor olabileceğine işaret ediyor.

Sunak'ın iklim politikalarını ele alışı, özellikle iklim değişikliğine yönelik net sıfır hedefleriyle tüketici maliyetlerini kontrol altında tutma gerekliliğini dengelemeyi amaçlayan "orantılı bir yaklaşım"ı vurgulamasının ardından incelemeyle karşı karşıya kaldı. Sunak, İngiltere'nin karbon emisyonu azaltma rekorunu savundu ve diğer büyük uluslara göre üstünlüğünü ileri sürdü.

Bu arada Avrupa Birliği de politikaları nedeniyle tepkilerle karşılaştı. Mart ayında Almanya, 2035 ICE yasağına karşı çıkmak için diğer yedi ülkeyle bir ittifak kurdu ve bu da son tavizlere yol açtı. Bu arada Porsche ve Lamborghini gibi şirketler, karbon nötr olarak lanse edilen ve içten yanmalı motorlu araçların üretimini 2035'in ötesine taşıyabilecek sentetik yakıtların geliştirilmesinde ilerleme kaydediyor.