OSD Başkanı Yenigün: '2021 traktörcünün yılı olacak'

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, ilk 6 ayda otomotiv üretimi yüzde 23 artarak 639 bin 661 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 669 bin 409 adede ulaştı. OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, "Son aylarda traktördeki yükselme özellikle dikkat çekiyor. Bu sene traktörcülerin yılı, oldukça iyi bir şekilde gidiyor. Ama diğer bütün ürünlerde de rakamlar iyi. Kamyon grubunda neredeyse fabrikalar bildiğim kadarıyla siparişlere yetişemiyorlar" dedi.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Ocak-Haziran dönemine ait verileri açıkladı. Yılın ilk altı ayında otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 639 bin 661 adet, otomobil üretimi yüzde 15 artarak 416 bin 21 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 669 bin 409 adede ulaştı.
Sonuçların açıklandığı toplantıda sektörün gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, 2021 yılının beklentilerin üzerinde iyi gittiğine işaret etti.
Yenigün, "Kilogram başına ihracat değerimiz olumlu. Ana sanayinin katkılarıyla şu anda yüzde 6 civarında artmış durumda. Bu rakamı, oldukça iyi bir gelişme olarak görüyoruz. Bu durum önümüzdeki 3 ila 4 yıl artarak devam edecek. Çünkü, endüstrinin tamamı yüksek teknolojiye yöneliyor" dedi.
2017’deki yüksek üretim sayılarını yakalayıp o rakamlarının üzerine çıkmayı hedeflediklerini kaydeden Yenigün, "Son aylarda traktördeki yükselme özellikle dikkat çekiyor. Bu sene traktörcülerin yılı, oldukça iyi bir şekilde gidiyor. Ama diğer bütün ürünlerde de rakamlar iyi. Kamyon grubunda neredeyse fabrikalar bildiğim kadarıyla siparişlere yetişemiyorlar. Bir kısmı canlı pazardan, bir kısmı da şu malum mikroçip tedarik sorunu nedeniyle" ifadelerini kullandı.
'ÇİP KRİZİNİN FATURASI 110 MİLYAR DOLAR'
Çip krizinin önümüzdeki kısa ve orta vadede de gündemde kalacağını kaydeden Yenigün, "Çeşitli danışmanlık firmalarının yayımladığı raporlar bize bunun maalesef böyle gideceğini gösteriyor. Uluslararası raporlara göre, bu yıl, şu ana kadar mikroçip krizinden ötürü 4.94 milyon adet araç üretilmedi. Bu rakamın yıl sonuna kadar 6.1 milyon adede ulaşması tahmin ediliyor. Mikroçip krizinin dünya otomotiv endüstrisine maliyeti ise 110 milyar dolar" dedi.