Otoda hurda teşviği sinyali

Otoda hurda teşviği sinyali
(Star Gazetesi) Okunma Sayısı : 1590

Başbakan Yardımcısı Şimşek, otomotivde hurda teşviğine yönelik çalışma yapacaklarını söyledi. Şimşek, ayrıca vergi konusunu da masaya yatıracaklarını belirtti.

Otomotiv sektörünün uzun zamandır beklediği vergi indirimi ve hurda teşviği konusunda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten açıklama geldi. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) Otomotiv Kongresi’nde konuşan Şimşek, ikinci el satışlarında KDV ve ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar konusunda çalışmalar yapacaklarını belirtti.

ESKİ ARAÇLARI DEĞERLENDİRELİM

Yılbaşından bu yana, bir önceki yıla göre büyümede frene basan otomotiv sektörü Şimşek’in açıklamaları sonrası umut buldu. Şimşek vergi ve hurda teşviği konusunda şu açıklamayı yaptı: “Sektör tarafından sunulan ve üzerinde çalışma yapılan KDV ile ilgili konu makul ve mantıklı geldi. Bu konuda sektör temsilcileriyle ortak çalışmalar yapabiriz. Bunun takipçisi olacağım. Trafikteki yaşlı araçlar meselesi de önemli. Geçmişte bu konuda teşvikler getirdik. Tekrar bu konular masaya yatırılabilir.”

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Z. Alp Gülan ise yaptığı açıklamada 2015 yılında Türk otomotiv sektörünün üretim, ihracat ve iç pazarda başarılı bir yıl geçirmiş olduğuna dikkat çekerek “Dünya otomotiv sektöründe üretim artışı yüzde 1 iken ülkemizde bu artış yüzde 16 olarak gerçekleşmiş ve dünya otomotiv üretimi sıralamasında 17’incilikten 15’inci sıraya yükselmemize vesile olmuştur” diye konuştu.

TÜRKİYE YENİ BİR ÇIKIŞIN ARİFESİNDE

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ikinci nesil reformlarla Türkiye’yi yüksek gelirli ülkeler grubu arasına sokmayı hedeflediklerini belirterek, “Aslında bütün bu çalışmaların, reformların, çabaların, girişimlerin amacı Türkiye’yi üst gelir grubuna çıkarmaktır. Bu da hakikaten mümkün. Türkiye bir çıkışın arifesindedir” dedi. Şimşek,‘Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu’nun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, kitlesel fonlama noktasında da gereken yasal düzenlemeyi yaptıklarını anlattı. Mehmet Şimşek, teşviklerin tek başına yeterli olmadığını vurgulayarak “Bir anlamda elimizi taşın altına koyuyoruz. Hazine olarak bu fona 60 milyon Euro koyuyoruz. Bu çok önemli bir başlangıç, ben inanıyorum ki bununla sınırlı kalmayacak, bunlar ufak rakamlar” dedi.

VERGİDE ÇALIŞMA YAPACAĞIZ

Şimşek, otomotiv sektörünün üzerinde ağır vergi yükü olan bir sektör olduğunu belirterek “Gelir vergisi reformu ile birlikte vergilerin tabana yayılması konusunda yapısal çalışmalar içindeyiz. Vergiler tabana yayılırsa nispeten ağır vergi yükü gözden geçirilecek. Türkiye’de satılan araçların büyük bir kısmı ithal. Vergilerin yüksekliği cari açığı kontrol altına almak için vergi konusunda çalışmalar yapmaya kararlıyız’’ dedi.