Sektörün önünü açmak için birleşme şart

UND ve RODER'in hemen birleşebileceğini belirten UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, bu birleşme için önce RODER'in üzerindeki ticaret elbisesini çıkarması gerektiğini vurguladı.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, UND ve Ro - Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği'nin (RODER) birleşmesi ile ilgili www.tasimacilar.com'a çok özel açıklamalarda bulundu. Tırsan'ın Samandıra tesislerinde konuştuğumuz UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu'na nakliye sektörünü ikiye bölen UND ve RODER birleşmesinin mümkün olup olmadığını sorduk.
Nuhoğlu'nun verdiği cevap çok net oldu... "Birleşme mutlaka olmalı. Böyle bir durumda ben başkanlığı bırakmaya bile hazırım. Ama önce amaç birliği sağlanmalı."
Sektörün önünü açmak için birleşme şart
"Şu anda meslek örgütü olarak bu sektörün önünü açacak herkes hemen birleşmeli. Böyle bir durumda ben hemen başkanlığı bırakmaya hazırım. Yeter ki; sektöre fayda sağlasın ve sektör ileriye taşınsın. Ama bir kişiye de müsaade etmem ki; bu kurumu kendi menfaatine kullansın.
RODER bir ticaret şirketi; ticaret şirketinin koruyucusu. RODER'in eski yöneticilerinden iki arkadaşımız -Nakliyeciyi bırakın- şeklinde çok net bir açıklama yaptı. —Kendi işimize bakalım- dediler. —Bunu nasıl söylersiniz- dedim. Zaten, o olaydan sonra koptuk."
Birleşme kesin olsun diyorsunuz, peki bu birleşmenin olmasını engelleyen nedir?
Bu sektörün başarısı, diğer sektörleri de etkiler. Sektörü daha iyi yönetecekler, bu sektöre sahip çıksın. Bunun avantajı çok büyük olur. Ancak sektörde iş yapabilmenin belli standartları olmalı. Sektör, kendi üyelerine katma değer sağlamalı. Bunun için öncelikle şeffaf olunması lazım. Kişisel çıkarlar değil, meslek örgütünün çıkarları planlanmalıdır.
RODER ticari elbisesini çıkarmalı
Bu anlamda baştan beri biz RODER'le olan bölünmüşlüğe hep karşı çıktık. Bu temel karşı çıkma, -Biz daha iyi biliyoruz- anlamında değil. Biz, bu sektör için çalışıyoruz. Onlar da, ticari elbiselerini çıkartıp gelsin. Mevcut şartlarda, RODER ile UND' yi bir araya getirebilmek, aynı kefede tutmak mümkün değil.
RODER ile UND'nin amacı aynı değil mi?
RODER'in amacı başka. Bir dernek kuruluyor ve finansmanını bir şirket sağlıyor. Bir derneğin finansmanını bir şirket karşılarsa, o dernek tarafsız olabilir mi? Durum bu kadar basit. O sebeple, -RODER ve UND birleşir mi?- diye sorulduğunda -Tabii ki, birleşir- diyorum. Baştan beri bunu söylüyoruz zaten. Bu yapı birbirinden ayrılmamalı. Ancak RODER'in bu günkü konumu ile bu birleşme gerçekleşmez.
Bugün lojistik kavramının temel yapısında, havasından denizine, Ro-Ro'sundan feribotuna kadar her alanda mücadele vardır. Benim üyelerimin yüzde 40'ı depoculuk yapıyor. Bunlara sadece kara taşımacısınız diyebilir misiniz?
UND'nin çalışma yapısı nasıl işliyor?
Benim UND'deki tek gayem, meslek örgütünü üyelere sahiplendirmekti. Bunu da başardım. Hiçbir üyemiz -Orada bir başkan var, işleri o halletsin- demez. Her türlü sorunu UND ile çözümlemeye çalışan bir yapı var bizde. Birçok nakliyeci arkadaşımız bizi arayarak -Polonya'da şöyle bir durum var- diyor. Hemen gereken yerlere yönlendiriyoruz. Yardımcı oluyoruz arkadaşlarımıza. Olay, bizim başımıza gelmiş gibi hareket ediyoruz.
Bu sahiplenme hiçbir kuruluşta yok. Ayrıca online bağlantı ve e-message servisimiz var. Her sabah online ortamda yönetim kurulu olarak toplanıyoruz. Senelerdir bu tip kuruluşlarda, üyeye tepeden bakılmıştır. Ancak bizde böyle bir yapı hiçbir zaman olmadı.
Bakan sözünün arkasında durmadı
Ulaştırma Bakanlığı'nın 4925 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na istinaden başlaması beklenen denetimler halen başlamadı. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?
Ulaştırma bakanı, şubat ayında televizyonda çıktı ve anlattı; -Bir evrak veriyorum, bunun değeri 10 milyardır- dedi. Şoför de, bakana güvendi ve evrakı aldı. Şubat ayı itibariyle 7 ay geçti. Yaklaşık 20 bin araba daha trafiğe çıktı. Ancak hiç biri belge almadı. Hani para vermeyen sektöre giremeyecekti? Bugün belgesi olmayan biri çıkıyor, üyelerimizin işini yapıyor.
Ayrıca, mesleki yeterlilik ve saygınlık için de birçok karar alınmıştı. Hepsinde geri adım atıldı. Çok üzülüyoruz. Bu konuyu bakanla konuştum. Bana -Diğer meslek örgütlerine de soruyoruz. Ancak onlar sizinle aynı görüşte değiller- dedi. Diğer meslek örgütlerinde benimle aynı görüşü paylaşan bir yaklaşım olmadığını söyledi.
Karayollarında yapılacak tonaj kontrolleri de Ulaştırma Bakanlığı'na geçti. Ancak tonaj kontrollerinde de henüz haber yok...
Bakanlık, bu konularda maalesef önce topu atıyor, sonra hedef alıyor. Ağustos'ta yürürlüğe girecekti, ancak ertelendi. Belki bizim de suçumuz vardı. Bakan'a konuyla ilgili daha fazla ulaşmamız, konuyu daha fazla anlatmamız gerekirdi.
Kotalar konusundaki başvurumuzu eylül ayında yapacağız. Kotalar doldu ve ihracat gerçekleşmiyor. Birçok ülke, araçlarımıza izin vermiyor. Artık izinler ve iş yapmamız, Başbakan ve Dışişleri bakanımızın ricalarına kaldı.
Uluslar arası nakliyecilerimiz, kendilerine yurt dışında fazladan ayakbastı parası ve otoban ücreti alındığını söylüyorlar. Bununla ilgili UND'nin herhangi bir çalışması var mı?
Bir ülkenin kendi tırı kendi otobanına para vermez, biz verirsek büyük bir haksızlık var demektir. Maalesef, bu durum Bulgaristan'da var. Aynı olayla, Ortadoğu'da da karşılaşıyoruz. Zaten savaş bölgesi olduğu için, neyin ne olduğu belli değil. İş yapmak için Orta Asya'ya elimizi uzatıyoruz. Ancak cevap bile vermiyorlar.
Habur Sınır Kapısı'nın modernizasyonunun ağustos ayında biteceği duyurulmuştu. Ancak şu an kadar herhangi bir açılış gerçekleştirilmedi?
Habur'da şu anda fiziki olarak son düzenlemeler yapılıyor. Çok güzel ve modern bir kapı oldu. Fakat modernizasyonu süren Cilvegözü'nde problem yaşanıyor. Orası zor bir bölge. Dolayısıyla, yapılacak fazla bir şey de yok. Gürbulak'ta aynı durumda. Dar yolları var, gümrüğü küçük. Bu sorunların üstesinden geleceğiz.
UND'nin Erenköy'deki benzin istasyonu kapatıldı. Bu konuda herhangi bir girişiminiz var mı?
Erenköy'deki durum teknik bir hatadan kaynaklandı. Yürütmeyi durdurmak için başvuruda bulunduk. Bir geçiş dönemindeyiz ve bu geçiş dönemi iyi planlanamadı. Yürütme durdurma kararının en kısa zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz.