TOBB’da DEİK ve TIR karnesi için gece mesaisi

Gerekçe: DEİK ihracat 7.4 milyar dolarken kurulmuştu!
Torba Yasa’nın 144’üncü maddesinde verilen başka bir önerge ile de Ekonomi Bakanlığı bünyesinde yeni bir DEİK kurulması hükme bağlandı. Önergeyle, Bakanlığın görev alanını düzenleyen maddeye “Ekonomi Bakanlığı’nın gözetimi ve denetimi altında özel sektörün dış ekonomik ilişkilerini yürütmek üzere özel hukuk hükümlerine tabi ve tüzel kişiliğe sahip, Bakanlıkça belirlenecek özel sektör kuruluşlarından Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu oluşturulması” ibaresi eklendi. Aynı önergede, halen DEİK tarafından da yerine getirilen, Bakanlığın görev alanlarına ilişkin özel sektörle birlikte geçici çalışma grupları kurulmasına ilişkin hükümler de eklendi.
Önergenin gerekçesinde Ekonomi Bakanlığı’nın dış ticarete yönelik tüm faaliyetleri yürütmek üzere KHK ile kurulduğu hatırlatılarak, görevleri arasında “ekonomik faaliyetlerin dış ticarete dönük yapılandırılması için gerekli tedbirleri almak yanı sıra bu tedbirlerin kamu ve özel kurumlar tarafından uygulanmasını koordine etmek” gibi konuların bulunduğu belirtildi.
DEİK’in böylesine görevleri olan bir bakanlığın bulunmadığı ve ihracatın 7.4 milyar dolar olan bir dönemde kurulduğunun belirtildiği önergede, “DEİK dış ticaretin henüz kurumsal anlamda tam olarak tekemmül etmediği ve Ekonomi Bakanlığının bugün sahip olduğu fonksiyonlarını taşıyan benzer bir yapının bulunmadığı bir dönemde kurulmuştur. Ülkemiz 2023 yılında 500 Milyar dolar mal, 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefl emektedir. Bu hedefe ulaşmak için ilgili tüm kurum ve kuruluşlar bir dönüşüm ve değişim içerisindedir” ifadeleri yer aldı. Bu kapsamda 2023 hedefl erine ulaşılmasında DEİK’in çok daha önemli ve stratejik bir kurum haline geldiğinin belirtildiği gerekçede, “Bu durum DEİK’in mevcut yapısında da köklü bir değişikliği zorunlu kılmaktadır” denildi. Gerekçede ayrıca DEİK’in mevcut yapı ve işleyişinin Ekonomi Bakanlığı ile doğrudan bir organik bağı olmamasının, bakanlığa verilen görevlerin yerine getirilmesinde ikili, kopuk ve etkinliği azaltan bir durum yaşanmasına sebep olduğu kaydedildi. Düzenlemeyle dış ekonomik ilişkilerde özel sektörün ağırlığının artırılmasının öngörüldüğü vurgulanan önerge gerekçesinde, DEİK ile ilgili mevcut mevzuat metninde herhangi bir değişiklik yapılmadığı, DEİK’in bütçesinin güçlendirilmesi açısından mevcut gelirlerine ilaveten Ekonomi Bakanlığı bütçesinden de yardım yapılmasına imkan tanındığı anlatıldı.
İTO Başkanı Çağlar düzenlemeyi eleştirdi
İTO Başkanı İbrahim Çağlar, odaların vermekle yükümlü olduğu bazı belgeleri ihracatçı birliklerinin de verebileceğine ilişkin düzenlemeyi eleştirirken, “İTO’nun verdiği belgeleri TİM de verebilecekse İTO da TİM’in verdiği belgeleri verebilsin. Hatta ihracatçı ihracatını bizden geçirsin” değerlendirmesinde bulundu.