Şarj istasyonlarındaki tarife değişikliği neleri değiştirdi?

Şarj istasyonlarındaki tarife değişikliği neleri değiştirdi?
(insideevs.com.tr) Okunma Sayısı : 222

Elektrikli otomobillerin her geçen gün artmasıyla birlikte ülkemizde de elektrikli otomobil şarj istasyonlarının sayısı giderek çoğalıyor. Bu çoğalma sayesinde birçok kullanıcı şarj endişesine kapılmadan rahatlıkla seyahat edebiliyor ya da elektrikli otomobil alma planını ertelenmeden elektrikli hayata ilk geçişini gerçekleştiriyor.

1 Ağustos itibariyle elektrikli otomobil şarj istasyonlarındaki ücretlendirme tarifesi değiştirildi. Yeni tarifeyle birlikte artık dakika üzerinden değil kWh üzerinden fiyatlandırma yapılacak. Bu sayede eskiden birçok kişinin kafasını karıştıran ve hesaplamalarda zorluk yaşattıran ücretlendirme sistemi ortadan kaldırılmış oldu. Bu yazımızda sizlere yeni sistemle eski sistem arasında fiyat farkından ve yeni hesaplamalardan bahsetmek istiyoruz.

Şarj İstasyonu Markası Wallbox Türkiye'de

İlk olarak hesaplamayı yaparken hangi kriterlere göre hesaplama yapacağımızdan bahsedelim. İlk olarak aracımızın Mercedes-Benz EQS olacağını belirtelim. Hesaplamaları yaparken AC şarj yerine DC şarj üzerinden yapacağız. Eski hesaplamayla kıyaslama yapabilmek adına 30 dakikalık bir şarj süresi belirledik ve 90 kW'lık bir istasyona göre hesaplama gerçekleştirdik.

Haziran ayındaki fiyatlara göre 90 kW'lık bir istasyonda dakikalık 8.9 TL'lik bir ücretlendirme yapılıyordu. Şu anki düzenlemeyle birlikte 1 kWh için 7.5 TL ödemeniz gerekiyor. Yarım saate göre hesapladığımızda yaklaşık 45 kWh'lik bir dolum yapmış oluyorsunuz. Bu da eski hesapta 267 TL'ye denk geliyor.

Yeni hesaba göre 45 kWh'i hesapladığınızda 337.5 TL'lik bir rakam ortaya çıkıyor. Bu durum fiyatların aslında zamlandığını gösteriyor. Her ne kadar fiyatlarda bu hareketlilik gözükse de artan kurlar ve artan enerji fiyatları şarj şirketlerini bu duruma zorluyor. Peki, sizin düşünceleriniz neler? Sizce yeni sisteme geçilmesi daha faydalı oldu mu?