Subaru üretimi durdurdu

Subaru üretimi durdurdu
(Reuters) Okunma Sayısı : 288

Subaru çip tedariğindeki aksaklıklar nedeniyle Yajima fabrikasında üretime ara verdi.


Otomobil
 üreticisi Subaru, motor ve fren sistemlerinde kullanılan çip tedariki problemi sebebiyle Japonya'daki tesislerinde üretime geçici olarak ara vereceğini açıkladı.

Kyodo ajansının haberine göre, akıllı telefon ve 5G ağ ekipmanlarına yönelik artan çip talebi sonrası, otomobil üreticileri tedarik sıkıntısı çekmeye devam ediyor.

Buna göre Subaru, motor ve fren sistemlerinde yaygın kullanılan çip tedarikinde yaşanan problem nedeniyle üretime ara vereceğini duyurdu.

Firma, başkent Tokyo yakınlarındaki Gunma eyaletinde 2020'de yaklaşık 570 bin araç ürettiği motor ve montaj fabrikalarında üretimi yaklaşık 2 hafta durduracak.

Geçici durdurma Subaru'nun Forester SUV ile Legacy sedan modellerinin imalatını sekteye uğratacak.

Seri üretim hatlarının birinin 21 Nisan'da, tamamının ise 10 Mayıs sonrası normale döneceği kaydedildi.

2020’nin son aylarından bu yana dünya çapında yarı iletken çip krizi hakim durumda. Pandemi sürecinde artan ev elektroniği, telefon ve tablet satışlarına yetişebilmek için önceliği bu tarz ürünlere veren çip üreticileri özellikle teknolojik açıdan gelişen otomotiv sektörüne yarı iletken çip tedariki gerçekleştiremez duruma düştü. Bu da global çapta birçok otomotiv üreticisinin üretimi geciktirmesine hatta durdurmasına sebep oldu.

ÇİP KRİZİNE 20 MİLYAR DOLARLIK ÇÖZÜM

Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden olan Intel, bu krizi önleyebilmek adına yeni yatırımını açıkladı. Firma, 20 milyar dolarlık yatırımla ABD’nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığını duyurdu.

PEKİ NE OLMUŞTU?

Otomotivde başlayarak elektronik gibi diğer sektörlere de sıçrayan küresel çip tedariki sorununun, üretimde aksamalara neden olarak milyarlarca dolarlık zarara yol açması bekleniyor.

Sağlık için giyilebilir elektronikten araç içi elektronik sistemlere kadar teknolojinin her alanında büyük öneme sahip olan çipler, ülkeler arasındaki rekabet unsurlarından biri haline dönüşürken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle otomotiv sektöründen başlayarak küresel bir "dar boğazın" başrolünü aldı.

Tedarik zincirinde aksamalara neden olan ve ekonomik tahminleri boşa çıkaran Kovid-19 salgını, akıllı telefonlardan bilgisayarlara, askeri ekipmanlardan otomobillere kadar birçok teknolojik ürünün üretiminde kullanılan çiplerin arzında da küresel bir "kıtlığı" beraberinde getirdi.

KAYNAK: REUTERS