Lojistik Haberleri
Demiryolunda serbest rekabetin önü kapalı
Talebin arttığı demiryolu yük taşımacılığında kapasite sorunu büyürken, lojistikçiler sektörde özel firmalara eşit rekabet şartlarının sunulmadığını öne sürüyor. TCDD'nin tek bir firmayı acentesi olarak atamasının, demiryolunda haksız rekabete yol açtığı dile getiriliyor.
Dijitalleşme lojistikte iş modellerini değiştirdi
Alman –Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) ile DÜNYA gazetesi, pandemide en kritik sektörlerden biri olarak öne çıkan lojistiği masaya yatırdı. Sektör temsilcileri dijitalleşmenin geleneksel iş modellerini değiştirdiğini söylerken, uçtan uca hizmet veren şirketlerin öneminin daha çok arttığına dikkat çekiyor. Fırsatları değerlendirmesi halinde Türkiye'nin lojistik merkezi olabileceği vurgulanıyor.
Türkiye-Azerbaycan arasındaki Tek-Tip Geçiş Belgesi kotası artırıldı
Türkiye ile Azerbaycan arasında ikili ve transit taşımalar Tek-Tip Geçiş Belgesi kotası yüzde 31 artırılarak 46 bine çıkarıldı.
Yatırımın gözdesi e-ticaret oldu
Pandemiyle büyümesini hızlandıran e-ticaret, lojistikçilerin de yatırım adresi oldu. Sektöre yönelik depo yatırımları hızlanırken, e-ticaret lojistiğinde e-ihracat ve e-B2B yeni büyüme alanları olarak öne çıkıyor.
İhracat beklentisi 10 yılın zirvesinde
İkinci çeyreğe ilişkin ihracat beklenti endeksi 132 seviyesi ile son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
TİM Başkanı Gülle: Çok yakında Türkiye Lojistik Portalı'nı faaliyete geçireceğiz
Gülle, "Bu portalı ihracatçılarımızın dünyaya açılan kapısı haline getireceğiz. Türkiye Lojistik Portalı ile ihracat hacmimiz artarken, lojistik noktasında önemli avantajlar elde edeceğiz." dedi.
Türkiye-İran demir yolu taşımacılığında hedef, 1 milyon ton yük
Türkiye-İran arasında günlük üç tren işletilerek geçen yıl 564 bin ton olan demir yolu yük taşımacılığının bu yıl içinde 1 milyon tona çıkarılması hedefleniyor.
Libya'da lojistik merkez kurulması için girişimlere başlandı
DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, "İlk yurt dışı lojistik merkezlerinden birisini Libya'da açmak için kolları sıvadık ve çalışmalara başladık." dedi.
Lojistik, 2021'de fırsat sunacak
Türk lojistik sektörü, yeni yıla umutlu giriyor. Pandemiyle birlikte Türkiye’nin tedarikte öne çıkması sektörde yeni fırsatlar yaratacak, yatırımlar hızlanacak. TTT Global Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, “Destek sağlanırsa Türkiye dünyanın en önemli lojistik üslerden biri olabilir” diyor.
DSV Türkiye ile Horoz Lojistik'ten mikro ihracatta güçlerini birleştirme kararı
Yurtiçi taşımacılığında Eylül 2020'de iş birliğine imza atan DSV Türkiye ve Horoz Lojistik, uzun süreli bir anlaşmayla mikro ihracat tarafında da güçlerini birleştirme kararı aldı. Söz konusu güç birliği ile başlangıçta Avrupa olmak üzere tüm hedef pazarlarda mikro ve e-ihracatın önünün açılması ve ihracatçılara rekabet avantajı sağlanması amaçlanıyor.
Aras Kargo, 3 yıl içinde 1 milyar TL'nin üzerinde yatırım planlıyor
E-ticaretteki büyümenin sadece pandemiye bağlanmaması gerektiğini belirten Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, "Son 3 yıldır e-ticaretteki büyüme hızını deneyimliyoruz. Son 1,5 yılda 300 milyon TL'nin üzerinde yatırım yaptık. Ana amaç, bundan sonraki 3 yıl içinde de 1 milyar TL'nin üzerinde sektöre yatırım yaparak fark yaratmak." dedi.
Brexit formülü taşımacıyı rahatlattı
Birleşik Krallık, pandemi nedeniyle nakliye sektörüne Brexit’te geçişte ayrıcalık tanıyacak. Tam geçiş süreci 1 Temmuz’a kadar üç aşamada gerçekleşecek. Gıdaya öncelik verilecek. İngiliz hükümeti, Türk nakliyecinin geçiş belgesi muafiyetinin devamı için de garanti verdi.
Lojistikte yeni trend "giyilebilir cihaz teknolojileri"
Teknolojik gelişmelerle değişen kurallar lojistik şirketlerini de şekillendirmeye devam ediyor. Lojistikte söz sahibi olmak isteyen oyuncuların sektöre yatırım yapmaları ve gelişen teknolojiyi yakından takip etmeleri önem taşıyor. Son dönemde hızla artan "giyilebilir cihaz teknolojileri" lojistik sektörünün geleceği açısından bir fırsat olarak görülüyor.
"Lojistik merkezleri ihracatta dönüm noktası olacak"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandemi sonrası hedef ülkelerde kurulacak lojistik merkezlerinin 2023 yılı 226,6 milyar dolar ihracat hedefine giden yolda büyük bir rol oynayacağını söyledi.
DHL Express CEO'su Lassen: Hava kargoda yüzde 44 artış var
Yurtdışına yönelik havayolu kargo taşımacılığında yüzde 52 pazar payı olan DHL Express Türkiye’nin CEO’su Claus Lassen, mayıs ayında hava kargo işlerinin nisana göre yüzde 44 arttığını söyledi.
Antrepocu hukuk savaşını kazandı
Antrepo sahipleri işletmelerin teminat tutarını 33 kat artırarak 100 bin Euro'ya çıkaran genelgeye karşı 2015’te açtıkları davayı 5 yıl sonra kazandı. Antrepocular kararın uygulamaya geçmesini bekliyor.
Ağır ticaride hızlı dönüş!
Lojistikçi filo yatırımına yöneldi, salgın sonrası düşüşe geçen ağır ticari araç pazarında satışlar yeniden hızlandı. Mayısta hareketlenen sektörde, haziranda satışlar beklentilerin üzerinde gidiyor. Yılsonu hedefini salgın öncesine revize eden sektör, yüzde 40’ın üzerinde büyüme bekliyor.
Semptom göstermeyen TIR şoförleri 14 gün karantinada beklemeyecek
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan "Kovid-19 (koronavirüs) semptomu göstermeyen yabancı uyruklu şoförlerin 14 gün karantina uygulanmadan 72 saat içinde yüklerini bırakmalarına izin verilecek. Kovid-19 semptomu göstermeyen Türk şoförler, karantina süresi dolmadan Irak ve İran sınır kapıları hariç tekrar yurtdışına çıkabilecek" açıklamasında bulundu.
Dış ticarette deniz yolunun payı yükseldi
Koronavirüs etkilerinin dış ticareti olumsuz etkilediği mart ayında, hava ve kara yollarıyla yapılan ihracatın payı düşerken, bu dönemde deniz yoluyla gerçekleştirilen ihracatın payı 2,7 puan artış gösterdi.'Yolcu altı' kapasite gitti, havada navlun katlandı
Toplam kapasitenin %70’ini oluşturan yolcu altı hava kargoda, uçakların yarıya yakını devre dışı kaldı, bazı hatlarda navlun bir anda iki kata yakın arttı. Deniz yolu ve karayolunda ise boş konteyner ve dorse bulmak giderek zorlaşınca, bu modlarda da navlun artışı hızlandı.