Lojistik Haberleri
BP Türkiye ile OMSAN taşımada iş birliği yaptı
Lojistik firması OMSAN, dünyanın en büyük enerji firmalarından biri olan BP ile beş yıllık akaryakıt ve LPG taşıma anlaşması imzaladı.
7 trilyon dolarlık pazarda, Türkiye’yi üs yapma planı
Bir ilk gerçekleşti. Ankara’da hükümet, özel sektör, lojistiğin bütün tarafları aynı masada master plan için buluştu. Amaç 7 trilyon dolarlık küresel lojistik pazarında, Türkiye’yi, coğrafi konumunun avantajıyla üs yapmak.
İngiliz otomotiv sektöründe parça krizi!
Otomotiv şirketleri, iç piyasadan parça tedarik etmenin yeni yolları bulamazlarsa rekabet güçlerini ciddi ölçüde kaybetme riskiyle karşı karşıya. Çünkü Brexit sonrası ithal parçada yüklü vergilerin gündeme gelmesi bekleniyor.
Lojistikte ÖTV'siz Akaryakıt Muafiyeti 550 Litreden 900 Litreye Çıkarıldı
Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, lojistikte ÖTV'siz akaryakıtta 550 litre olan muafiyetin 900 litreye çıkarıldığını açıkladı.
G. Koreli taşımacılık devi CJ Logistic'in son ‘Çaba’sı
Türkiye’ye gelen son dönemdeki yabancı yatırımcıların en fazla ilgi gösterdiği sektör lojistik olarak öne çıkıyor. Avustralya’dan Almanya’ya bir çok dev Türkiye’nin jeopolitik yapısına yatırım yapıyor.
Lojistikte 2016 cirosu 100 milyar doları geçti
Avrupa'nın en büyük kamyon pazarı olan Türkiye'de lojistik sektörünün 2016 cirosu 100 milyar doları geçti.
THY, parça bagaj uygulamasına geçiyor
THY, 1 Mayıs'tan itibaren yapılan bilet satışı ile 1 Temmuz itibariyle gerçekleştirilen dış hat seferlerinde parça bagaj uygulamasının geçerli olacağını bildirdi.
Türkiye'de üretilen ilk hibrit araç dünya yollarında
Sakarya'daki Toyota Türkiye fabrikasında üretilen ilk crossover ve hibrit araç olma özelliği taşıyan Toyota C-HR, Avrupa, Kuzey Amerika, Kuzey ve Güney Afrika, Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkasya'daki 47 ülkeye ihraç ediliyor.
5 yatırımcı 29 liman aldı'Türk imzası' 50'ye doğru yol alıyor!
Türk şirketleri yurtdışında 8 liman yatırımı daha yaparak 29 limana ulaştı. Sayı 50'ye gidiyor.
NAKLİYECİLER YÜKLE GİTSİN'İ SEVDİ
Dünyada dijitalleşme trendiyle mobil kanalların kullanımı hızla artıyor. Global firmalar da mobil teknolojileri kullanarak daha hızlı büyümek ve ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek istiyor.
LOJİSTİKÇİLER ZORU BAŞARIYOR
Dış ticaret ve ekonominin gidişatına paralel bir gelişim gösteren lojistik sektörü yalnızca ülke içindeki koşullardan değil, bölge coğrafyasında yaşanan her türlü olumlu ya da olumsuz gelişmeden etkileniyor. Suriye ve Irak'ta devam eden çatışmaların etkisini son yıllarda zaten yaşayan sektör, 2016 yılına Rusya krizi ile başladı. 15 Temmuz sonrası bekleme sürecine girdi, döviz kurlarıyla dalgalandı… Her şeye rağmen ayakta kalmayı başaran sektör uluslararası karayolu ve RO-RO taşımalarında sefer sayılarını artırarak 2016 yılını tamamladı.
İhracat baz etkisiyle 2017’ye iyi başladı
Geçen yıl yüzde 1.8 azalarak 142 milyar 138 milyon dolara gerileyen ihracat, baz etkisiyle 2017 yılına hızlı yükselişle başladı. Yılın ilk 26 gününde, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 20.2 artarak 8 milyar 700 milyon dolara çıktı.
Kur oynaklığı antrepoları borsa salonlarına çevirdi
Antrepolarda gözler kurda. Kur aşağı inince ithalatçılar apar topar mal çekiyor, kur yükselince herkes bekliyor. İşlem hacminde yüzde 30 düşüş olduğu belirtiliyor.
Yan sanayiciler 3 ülkeye lojistik merkez kuracak
Yüksek lojistik maliyetlerden dolayı Avrupalı firmalarla rekabette zorlanan otomotiv yan sanayicileri Almanya, Hollanda ve Fransa’da lojistik merkezler kuracak, nakliye maliyetini yüzde 15 düşürecek.
Lojistik 2017'de de birinci
Hangi işler 2017'de revaçta olacak. Hangi iş alanları popülaritesini koruyor? Hangi branşlarda iş yapılabilir?
İNSANI TEMEL ALAN BİLİNÇ LOJİSTİKTE DE YERLEŞİYOR
Şirketlerde verimliliğin artması, yüksek performansa ulaşılması ve sürekli büyümenin sağlanmasındaki temel faktörlerden biri de hiç kuşkusuz insan kaynakları.
TRANSİT GEÇİŞ SORUNLARI VE LOJİSTİK SEKTÖRÜNE YANSIMALARI
Türkiye; coğrafi konumu itibariyle kıtalar arası bir lojistik üs konumundadır ve uluslararası ticaretin akışında stratejik bir öneme sahiptir. Avrupa kıtası ise ticaretin en yoğun yaşandığı bölge olarak Avrupalı sermaye ile iş yapan Ortadoğu, Orta Asya, Yakın Doğu, Kafkaslar gibi bölge ülkeleri için hem çıkış hem de varış noktası olarak önemli bir geçiş bölgesidir.
Lojistikte Anadolu Hareketi
Devletin yatırımcıya verdiği teşvikler Anadolu’yu yeni üretim merkezi haline getiriyor
Türkiye, lojistikte 160 ülke arasında 34’üncü
Dünya Bankası'nın 'Lojistik Performans İndeksi 2016' raporuna göre, Türkiye 3,15 puanla 160 ülke arasında 34'üncü sırada yer aldı.