Lojistik Haberleri
Dünyayı taşıyanlar Türkiye’ye taşınıyor
Coğrafi konumunun sağladığı stratejik avantajla lojistik sektöründe öne çıkan Türkiye’ye yönelik yabancı ilgisi artarak sürüyor.
5’nci Uluslararası 360 LOJİ&TED Konferansı 20 Şubat 2020
Sayın Üyemiz,
Derneğimizin “Destekleyen Kuruluşlar” arasında yer aldığı; ''Fark Yaratan Tedarik Zinciri ve Lojistik Yöntem ve Çözümleri’’ ana teması etrafında 5’nci 360 LOJİ&TED Konferansında bu sene Lojistik ve Tedarik Zincirinde En İyi Uygulamalar, Fark Yaratan İş Modelleri, Sektörel ve Yapısal Fark Yaratacak Trendler, Entegre Sürdürülebilirlik Yaklaşımları, Dijitalleşmede Hız, Teknoloji, Maliyet, Esneklik ve Akıllı Teknolojiler & Akıllı Lojistik konularının ele alınacağı bu platformda geleceğe odaklanacaktır.
Otomotivde ihracatında sevindiren artış!
Geçen yılı 31,6 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ihracat rakamıyla kapatan Türk otomotiv sektörü, 39 ülkeye 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi.
Otomotiv ihracatında lider değişti
Geçen yılı 31,6 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamıyla kapatan Türk otomotiv sektöründe İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Ankara milyar doların üzerinde dış satım gerçekleştirdi. İller bazında otomotiv ihracatında birincilik Bursa'dan İstanbul'a geçti.
Uluslararası rekabet gücünde 'lojistik performans' uyarısı!
Dünya Bankası, 2018 Lojistik Performans Endeksi’nin 2018 sonuçlarını açıkladı. Türkiye bu yıl 13 sıra birden gerileyerek 47. ülke oldu. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Bu düşüş Türk ürünlerinin uluslararası rekabet gücünün zayıflaması anlamına geliyor.” dedi.
TİO'lara 300 bin TL sermaye, 150 bin TL belge ücreti şartı geldi!
2019'da devreye girecek TİO Yönetmeliği'ne göre artık bu alanda yeni yetki belgesi alabilmek için en az 300 bin TL sermayeye sahip olmak ve 150 bin TL yetki belgesi ücretini gözden çıkarmak gerekiyor. Ceza miktarları artıyor, firmalara “taşıyıcı sorumluluk sigortası” zorunluluğu geliyor.
Almanya’da tüm yollar 1 Temmuz’dan itibaren paralı olacak
1 Temmuz 2018’den itibaren 7.5 tonun üzerindeki araçlar için Almanya'daki otoyol ücretleri tüm ulusal karayollarını kapsayacak şekilde genişletilecek. Uygulama otobanlar yerine alternatif güzergahları kullanan ticari araçlara yüzde 22 civarında bir maliyet artışı getiriyor. Uygulama ile Türk nakliyecisinin kullandığı yaklaşık 13 bin km’lik paralı yol 53 bin km’ye çıkacak. Genişletilmiş otoban uygulamasının, 2022’ye kadar otobanlardan elde ettiği geliri büyük ölçüde artırmayı hedefleyen Almanya’nın bu doğrultuda attığı ilk adım olarak değerlendiriliyor.
Türk Loydu, Paris MoU’da 9'uncu sırada
Klas kuruluşu Türk Loydu, dev rakiplerini geride bırakarak Paris Liman Devleti Kontrolü Mutabakatı’nın Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Performans Tablosu’nda “Yüksek Performans” klas kuruluşları listesinde ilk 9’a girdi.
Lojistik devleri yeni ofislerini İstanbul’a açıyor
Global üretimin Doğu Avrupa’ya kayması ve Çin’in Kuşak-Yol projesi, Türkiye’nin cazibesini artırıyor.
TIRPORT, OSB'lerde de hizmet verecek
Türkiye’de e-ticaret lojistiği alanında faaliyet gösteren TIRPORT, organize sanayi bölgelerine de lojistik çözüm ortağı olarak girmeye hazırlanıyor.
Yalova Lojistik İhtisas OSB projesine start verildi
Yatırımların sanayi, turizm ve tarım sektörlerinde yoğunluk kazandığı Yalova'da Lojistik İhtisas OSB Projesi'ne de start verildi. Yalova Lojistik Yapılanma Derneği tarafından kurulması planlanan OSB için Çiftlikköy'de fizibilite çalışması başlatıldı.
Lojistik sektörünün geleceği konuşuldu
Necmettin Erbakan Üniversitesi Lojistik Bilgi Topluluğu tarafından düzenlenen Dünyada ve Türkiye’de Lojistik Sektörünün Geleceği konferansı Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde yapıldıe-ticaret kargo şirketlerini de büyüttü
Türkiye'deki e-ticaret hacminin kargo şirketlerindeki payının tahmini olarak yüzde 25-30 civarında olduğunu söyleyen Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği Başkanı Kut, iki sektörün karşılıklı olarak birbirini desteklediğini ifade etti.
Lojistikçiden sermaye uyarısı
Lojistik sektörü 2017'de 300 milyar TL büyüklüğe ulaştı, bu yıl da yüzde 10 büyüme bekliyor. Ancak lojistikçiler ordino uygulamasını hatırlatarak kamunun serbest piyasaya müdahale etmesinin yerli ve yabancı yatırımları kaçırabileceği uyarısı yapıyor.
Lojistikte '330 milyar lira' beklentisi
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Eldener, bu yıl lojistik sektörünün en az yüzde 10 büyümeyle 330 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini bildirdi.
Lojistik maliyet, 2 dev oto yatırımını kaçırdı
TAYSAD Başkanı Kanca, lojistik maliyetler nedeniyle Volvo gibi bazı büyük markaların yatırımları Sırbistan ve Slovenya gibi ülkelere kaydırdığını söyledi. Kanca, Peugeot yöneticisinin, “Eğer Türkiye teslimat süresini azaltabilirse, Türkiyeyi tedarik zincirimiz arasına kesin alırız" dediğini aktardı.
Ordinoda 'tavan fiyat' dönemi
Haftalardır süren ‘ordino’ tartışmasına bakanlık son noktayı koydu. Yeni bir genelge yayınlandı, ordinoda tavan fiyat 150 TL olarak belirlendi. Öte yandan hükümet, 'Serbest rekabet ortamının oluştuğuna inanırsak tavan fiyatı kaldırırız' sözü verdi.
Yeni yönetmelik ürküttü lojistikçi Ankara’ya koştu
Bakanlık, Taşıma İşleri Organizatörleri Taslak Yönetmeliği’ni sektör görüşüne sundu. Lojistikte büyük krize neden olan ordino konusu da yönetmelikte yer aldı. Ordinoda fiyatına taban ve tavan ücret tarifesi belirlenmesi sinyali lojistikçileri Ankara’ya yollarına düşürdü.
Yeni projeler, lojistikte yatırımları hızlandıracak
Yeni İpekyolu Projesi, lojistikte yatırımları hızlandırıyor. İntermodale odaklanan şirketlerin 2018 planları hazır. Sektörün bir diğer dominosu ise 'Lojistik 4.0' hazırlıkları olacak.
Türkiye lojistikte yabancıların ilgisini çekiyor
Münih Fuarcılık'ın Genel Müdür Yardımcısı Gerritzen, "Türkiye, lojistik sektöründe uluslararası oyuncular için çok ilgi çeken bir pazar" dedi.