Otomotivde 2024’ün enleri: ODMD Gladyatörleri belli oldu
2025 yılının ilk günleri geride kaldı. Artık geleneksel haler gelen ODMD Gladyatör Ödülleri de yeni yılın ilk günlerinde açıklandı. Otomotivde 2024’ün En’leri olarak tanımlayabileceğimiz bu isimler dün gece İstanbul’da yapılan törenle sahiplerini buldu.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) düzenlediği ODMD Satış ve İletişim Ödülleri 15. buluşmasında ODMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, beklentilerin üzerinde bir pazarın yaşandığı 2024 yılını değerlendirdi ve 2025 yılı öngörülerini dile getiren bir konuşma yaptı:
“2024 yılında nasıl bir pazar seyri olacağı üzerine farklı tahminler vardı ve yılı beklentilerin üzerinde bir pazar hacmiyle tamamladık. Hızlı başlayan ilk çeyreğin ardından Nisan ayında bir düşüş yaşadık ve hemen arkasından GSR II regülasyonları değişimi oldu. Gerçekleştirilen kampanyalarla birlikte pazar seyri hız kazandı.
ÖTV matrahlarında 2 yıldır değişiklik yapılmaması ve kredilere getirilen kısıtlamalara rağmen yılı yeni rekor satış adedi seviyesiyle tamamladık.
1 milyon 238 bin 509 adetlik toplam pazar hacmiyle birlikte geçen yıla göre yüzde 0.5 oranında bir artış elde edilmiş oldu. Bu adetlere ağır vasıta araç satışlarının henüz açıklanmayan bilgilerini de eklediğimizde, yaklaşık 1 milyon 285 bin adetlik hacme ulaşıldığını görüyoruz.
2025 yılı beklentilerinden de söz etmek gerekirse; Yeni teknolojilere sahip otomobiller geliştiriliyor. Müşteri davranışları değişiyor; global rekabette Çin faktörü de önemli bir etken olarak öne çıkıyor.
Eski satış yöntemlerinin değiştiği ve hatta sadece üyelik sistemiyle mobilite çözümlerinin kullanılacağı bir kavram dahi konuşuluyor.
Geleneksel markalar bu değişimi yönetebilmek ve rekabetçi kalmak adına acil önlemleri devreye almaya başladılar. Batarya, çip ve dönüşüm yatırımları yapıyorlar. Dijital dönüşüme öncelik veriliyor. 2030 yılına kadar Avrupa’da bataryalı elektrikli araç satışlarının yüzde 39’a, yeni enerji araçlarının ise yüzde 63’e ulaşması bekleniyor. Dolayısıyla hiç kimse bu değişime seyirci kalmıyor. Bizler de ülkemizin ekonomik açıdan en stratejik sektörlerinden biri olan otomotiv sektörü olarak bu değişime hazır olmalıyız. Üreticilerimiz, distribütörlerimiz, yan sanayimiz, bayilerimiz, kiralama platformları ve kullanılmış araç işi yapan platformlar dahil herkesin bu değişime ayak uydurması gerekiyor.
Bununla birlikte bu değişimden geri kalmamak adına modern bir vergi sisteminin devreye alınmasının kaçınılmaz olduğunu yinelemeliyiz.
2025 yılında, olağanüstü bir olumsuz gelişme olmazsa pazarın 1 milyon adedin altına düşmeyeceğini öngörüyoruz.”
2024’de ipi önde göğüsleyenler
- En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Modeli: Ford Transit
- En Çok Satılan Otomobil Modeli: Fiat Egea
- En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Markası: Ford
- En Çok Satılan Otomobil Markası: Renault
- En Çok Satılan Otomobil ve Hafif Ticari Araç Markası: Fiat
- En Hızlı Büyüyen Hafif Ticari Araç Markası: KG MOBILITY – SSANGYONG
- En Hızlı Büyüyen Otomobil Markası: KG MOBILITY – SSANGYONG
İLETİŞİM ÖDÜLLERİ
Yılın Dergi Uygulaması: Hyundai – IONIQ 5 – 18 dakika / Dergi Entegrasyon Projesi
Yılın Radyo Uygulaması: BYD – Ambiyans Aydınlatma
Yılın Outdoor Uygulaması: Renault – Haydarpaşa Tren Garı 3D Mapping Gösterisi
Yılın Dijital Deneyim Uygulaması: Volvo – Cars App
Yılın Gazete Uygulaması: Ford – Bronco Sport ile Evin Yolunu Unut
Yılın PR/Etkinlik Uygulaması: Cupra – City Garage İstanbul Açılış Etkinliği
Yılın TV Uygulaması: Volkswagen – ID. Ailesi – Elektriğin yeniden doğuşu
Yılın Sosyal Medya Uygulaması: Fiat – Topolino X Vialand Macerası
Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi: Mercedes-Benz – Geleceğe İlham Veren Kadınlar: She’s Mentoring Programı
Yılın Sponsorluk Uygulaması: Toyota – DasDas Sponsorluğu
Yılın Sürdürülebilirlik Projesi: KIA – The Ocean Cleanup & BIFED
Yılın Entegre İletişim Kampanyası: Lexus – LBX – Her Gün Sıra Dışı
Yılın Jüri Özel Ödülü: BMW – Yuvam Dünya I Sea Climate Change
Yılın Basın Lansmanı: Renault – Rafale Basın Lansmanı